Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2007 22:47 - Мислите ми за Коледа..
Автор: melpomena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3767 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2007 00:33


Нищо против празника нямам. Е, имам де. Гаден е. Самотен. Изкуствен дори вече. Колкото и странно да ви изглежда. За мен е такъв. Нямам нищо против това, че винаги има "На Коледа се случват чудеса" или "Бъдете добри, защото.. ами защото е Коледа". Чудесен начин да се стимулират добрите дела, но те не идват от сърцето. Да, човек се спира на този празник, замисля се и си дава сметка. И да, някои правят добрините чистосърдечно. Но обикновено това трае момент-два. После нахлува отново външния свят  и всички се превръщат в акули, защитавайки само и единствено собствения си интерес. 

Разбирам това, че хората по природа имат нужда да вярват. Не е важно в какво или кого, просто да я има вярата. А Коледа напомня точно за това. За вярата. И че стига да вярваш достатъчно, чудесата ще се случат. Вярата в това, че хората могат да бъдат безкрупулни. Вярата, че там някъде има някой, който пази. Че има Господ..

Фактът, че според мен религията е просто поредния опит за контрол, не значи, че налагам мнението си някому. Факт е и че понякога ( всъщност доста често )  хората имат нужда леко и деликатно да ги подбутнат в правилната посока. Въпреки че правилно е относително. 

Дали хората се нуждаят от Господ? .. Някои от тях. Хората се нуждаят от надежда.  А това е начин да я получат. Нуждаят се да вярват, че все още има добро на този свят. Нуждаят се да се съберат със семействата си, независимо колко кавги е имало през годината, и да хапнат и пийнат заедно. Без лицемерие, без страх от измама, без параноя.  Нуждаят се от миг спокойствие, време, в мисли за хубави неща. 

И благодарение на факта, че тези неща са трудно постижими в ежедневието, хората обичат Коледа. Обичайте я! Но самия христиански празник като обичай ли ви привлича толкова или всичко изброено по-горе?


Тагове:   мислите,


Гласувай:
0



1. cecka1504 - Гледам, че сме писали за едни и същи ...
17.12.2007 10:05
Гледам, че сме писали за едни и същи неща... Всъщност, като изключим онези, които печелят от празниците, колко ли НАИСТИНА щастливи хора има?
цитирай
2. melpomena - Да, и аз го забелязах :) Дали и т...
19.12.2007 07:51
Да, и аз го забелязах :)
Дали и тези, които печелят от празниците са наистина щастливи? На мен лично не ми се вярва. Даже колкото и клиширано и банално да прозвучи, се чудя колко ли щастливи хора има?! Радостни, доволни от живота си има, било то и малко, но истински щастливи ли са те ?
Всъщност може би аз гледам твърде песимистчино на нещата, често ме упрекват за това. Но продължавам да си задавам този въпрос ...
цитирай
3. cecka1504 - Това, че гледаш песимистично не е ...
19.12.2007 08:01
Това, че гледаш песимистично не е чак толкова необичайно - въпрос на мироглед. Странното в случая е възрастта ти. Сега погледнах и се учудих. Ти си младо момиче и би било нормално да си оптимист... Но, сигурно си имаш своите добри причини да гледаш на нещата с песимизъм. Ще ми се да ти каажа нещо, което да те настрои положително и да те усмихне рано-рано :))) Ама като не знам какво :))))))))))))
цитирай
4. melpomena - Напоследък попадам на по-възра...
19.12.2007 17:17
Напоследък попадам на по-възрастни хора, които са оптимисти, а има и доста млади, които са песимисти.. Това зависи много от нагласата на самия човек, но и от миналото му :) Поне според мен де ;) А аз просто се опитвам да бъда реалист, но го бия към песимистичното нещо :)
цитирай
5. mystyle - На този свят сме за толкова много ...
23.12.2007 01:25
На този свят сме за толкова много време, че може да правим грешки и да ги поправяме, да определяме себеси и променяме живота си, не един път... а пътят е пътят на борбата... без болката, няма да е ценно щастието... щом не си щаслива, значи още те боли... празника няма нищо общо, той е за разнообразие, не за да е гаден :)
цитирай
6. kimburly - kimburly
24.12.2007 13:47
Коледа за мен е най-хубавият празник през годината!Вярно е,че не винаги се получава вълшебна Коледа,но винаги има някаква магия и ще се радвам и ти да я почувстваш:)Обичкам те!
цитирай
7. thefear - Коеледа?
26.12.2007 02:32
Какво е коледа? Тя е най-малкото коледата от билбоирдовете, от рекламите , от социалните и даритеслаки събития, макар че за някои е много нужна точно таква. Тя е вътре в сърцетои на всеки от нас, нещо йоето правим сами за себе си или за някой около нас. Тя собствен пазник за всеки един, нещо вътре в себе си,личен малък или голям празник. Момент в който поглеждаме около себе си или в самите нас и си даваме отговори. Време в което да се почувстваме, на топло, уютно и да накарема поне един да се почуства така,обичан, зачитан и не сам. Всеки един ден би трябвало да е такъв, но тогава дните поне са почивни имаме повечко време . Прекрасен и неповторим празник, той е и време в което можем наи усезателно да се почувстваме, сами, изоставени или ужасно изчерпани и ненужни. Просто ден с аура, доста силна при това. Който истегли къметче със щастие да не се чувства късметлия, просто бъдете добри, нищо друго не се иска на този ден, както и във всички останали 364 подбни :) Това е мойта коледа, както я чувствам и празнувам сам за себе се, а не както я споделям с останалите ;)

Много усмивки за теб, Мелпомена и коледно настроение за всички останали :)
цитирай
8. emollient - привет шемет.. :)
28.12.2007 01:12
За мен коледата си е съвсем различен празник.. съвсем различен.. нямащ нищо общо с коледата като такава.. по известни за теб причини.. през всичките ми 2000 коледи е имало коледи на които никой да не се сети за мен и въпреки, че съм бил сам не съм бил самотен.. защото хората казват, че човек трябва да се научи да бъде сам със себе си.. без значение какъв ден е.. но хората казват какво ли не.. имал съм и коледи, на които в къщи е било като хан.. не можеш да се разминеш от хора и съм се чуствал ужасно самотен.. и съм почти сигурен, че това няма общо с празника.. имаме десетки такива дни през годината, просто пак хората са решили, че на този ден не би могло да ти се случват гадости или да се чустваш гадно.. има си и хубави и лоши коледи, каквато се падне.. а дали това ни кара да бъдем по-добри или по-лоши.. не би трябвало.. ако човек си е куче останалите 364 дни от годината, каква ли добрина трябва да направи за да заличи всички останали лошотии.. а с желание ли ще го направи.. и обратното.. ако си добър винаги.. коледата ще те направи ли още по-добър.. не мисля.. не съм сигурен, че има по-добри и най-добри хора.. и да.. човек се спира на този празник, замисля се и си дава сметка.. но за какво.. при мен обикновенно е дали годината ме е погалила или прегазила.. нищо повече.. а вярата е нещо относително.. за нея можем да си дърпаме плитките в друга тема.. :) и не е нужно да вярваш, че хората могат да бъдат безкрупулни, важно е да знаеш, че това е така.. и да.. хората се нуждаят от надежда.. всеки иска като погледне в свещта да вижда своето пламъче.. ако човек изгуби надеждата значи, че пламъчето е изтрещяло и свети на погрешния човек.. следователно веднага трябва да потърсиш ново пламъче..
.. и с цялата дивотия която ти написах до тук исках просто да ти кажа, че празника обикновенно изобщо не ни е виновен за това какви сме или как се чустваме.. той си е нашият ден.. можем да го правим каквото си поискаме.. хубаво е, когато се събудиш, просто да се усмихнеш.. просто защото е хубаво.. а не защото е коледа.. а ти имаш прекрасна усмивка.. използвай я.. използвай я непрекъснато.. радвай се на живота, колкото можеш повече, забавлявай се.. бъди безумно щастлива.. дишай щастие..!!!
цитирай
9. анонимен - Честита Коледа!
28.12.2007 01:18
Весели Празници!Бъди здрава и много любов и късмет занапред!
цитирай
10. thedark - :)
29.12.2007 13:23
Мило, Коледа може да е станал адски комерсиализиран празник и да е изгубила смисъла си влаган от хората от столетия, но все пак са почивни дни-поне за това си струва да я обичаш.
Що се отнася до надеждата, не мисля, че някой влага каквато и да било надежда точно в този ден или на бъднивечер. Дори децата вече знаят, че няма дядо Коледа, защото непрекъснато виждат как белобратия старец се размножава в рекламите и стават трима или пък някое хлапе му дърпа брадата и бяга. Нека си го кажем направо-чудеса няма.
А и както добре знаеш Коледа не е нито християнски празник, нито заслугата за него е на милата църква :)
Абе да ни е фън по празниците :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: melpomena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 156524
Постинги: 28
Коментари: 233
Гласове: 1949
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930